GeekWalk nr. 24 Med audioguide på Östra kyrkogården

GeekWalk nr 24. Östra kyrkogården 10 maj 2015.

En av våra allra första GeekWalks, närmare bestämt nr. 3 i oktober 2010 var på Östra kyrkogården. Då var det Julia Åhall som guidade oss runt till sina favoritplatser. Idag var det audioguider via våra egna mobiler som ledde oss längs en promenad.

GeekWalk nr 23 foto Maria Gustafsson
Anna-Klara, Lena och Sina trotsade majkylan för en GeekWalk med audioguide på Östra kyrkogården. Foto av Maria Gustafsson.

Audioguidad promenad

Temat på dagens GeekWalk var att prova audioguider på platser längs promenadslingan på den vackra och varierade Östra kyrkogården.

Audioguider är ljudfiler med berättelser som besökare kan lyssna på medan de ser på en utställning eller som här på en kyrkogård med utvalda platser och gravar med intressanta personer.

För  Östra kyrkogården är de 15 ljudfilerna publicerade på en sida på Svenska kyrkans webbsajt. Sidan kan öppnas genom att man:

 • skriver in adressen
 • klickar på en länk eller
 • genom att läsa av en QR-kod som finns på skyltar längs rundan.
Östra kyrkogården GeekWalk 24 c
Numrerade skyltar med QR-koder och information längs vägen hjälpte oss hitta rätt. Foto Maria Gustafsson.

Utrustade med laddade mobiler, hörlurar och kartor tog vi oss an att prova den audioguidade promenaden.

GeekWalk nr 23 foto Lena Göthberg
Maria, Anna-Klara och Sina vid Röhsska familjegraven i ett foto av Lena Göthberg.

Före promenaden hade vi letat upp sidan med ljudfilerna och skrivit ut några ex av kartan för att se hur rundan är placerad. Promenadslingan följer ungefär hälften av kyrkogårdens yta. Rättare sagt den hälft som ligger närmast Redbergsplatsen där Askgravlunden ligger, där även promenaden startar.

Resurser: ljudfiler och en karta

Ljudfilerna ligger uppe på en sida Svenska kyrkans webbsajt, här hittar du ljudfilerna. Om du vill lyssna på berättelserna även när du är någon annanstans än på plats så går det fint.

På samma sida kan du titta på och även ladda ner kartan att skriva ut om du vill, här hittar du kartan. Innanför entrén vid Redbergsplatsen finns en informationspunkt med information, en stor karta över kyrkogården och brevlådor med kartor.

Östra kyrkogården GeekWalk 24 b
Tydliga kartor vid ingången för att planera sin promenad. Foto Maria Gustafsson

Längs den utmärkta banan med 15 punkter finns det platser med utvalda gravar där personer som gjort intressanta saker ligger begravda. Några av de kända personernas gravar är Karin Boye, Victor Rydberg och S.A Hedlund. Den senares kallad smörasken då locket skruvas på som en ask, se bilden nedan. Vi gissar att det krävs starka nypor för att skruva på och av det locket.

Östra kyrkogården GeekWalk 24 a
Smörasken. Foto Maria Gustafsson.

Lång promenad

På Svenska kyrkans webbsajt står det att beräknad tid för promenaden är cirka 45 minuter. Det kanske stämmer om man går hela tiden, vi stannade och pratade och letade efter vissa platser så hela turen tog 2 timmar. Sedan gick vi ner och fikade och värmde upp oss för majsolen lyste tyvärr med sin frånvaro tills vi promenerat färdigt.

Nästa gång kanske vi provar en autoguidad promenad på Stampens kyrkogård.

GeekWalk nr 23 a foto Maria Gustafsson
Med all grönska skiner Östra kyrkogården upp när solen tittar fram! Till vänster ligger askgravlunden. Foto Maria Gustafsson

Hur var promenaden med audioguider?

Det var en ny upplevelse för oss att lyssna på guidning på en kyrkogård. Berättelserna var behagliga att lyssna på. Vi ökade på vår allmänbildning samtidigt som vi promenerade i en vacker miljö. Kort sagt, vi gillade att promenera med audioguide.

Samtidigt skärmade lyssnandet av oss från varandra medan vi gick. När man lyssnar på en guide vill man höra vad guiden säger och inte småprata med sitt sällskap. Vid några tillfällen tog vi av oss hörlurarna och pratade om vad vi upplevde.

Att upplysa och informera med audioguider är relativt nytt. Här är några saker som vi tänkte på:

 • För att kunna läsa av QR-koder behöver besökarna ha en QR-kodsläsare i sina mobiler som behöver vara smartphones. Vi saknade information och några tips på appar för detta.
 • När vi lyssnade och ville ta bilder med mobilen, stängdes ljudet av. Det är inte bara opraktiskt och irriterande utan försvårar även spridning i sociala medier.
 • Adressen till websidan med ljudfilerna leder till en och endast en sida. Samma sida som  QR-koden leder till. Genom att leda den nyfikne lyssnaren direkt till rätt ljudfil istället skulle lyssnandet underlättas. Detta skulle även förenkla delning och länkning av enskilda ljudspår.

När vi fikade efter promenaden samlade vi ihop några tips för att göra audioguide-promenaden ännu bättre:

 • Bygg laddningsstationer för mobilerna
 • Lägg in platserna på Google Maps med klickbara punkter
 • Lägg in möjlighet att stoppa filen för att kunna promenera vidare
 • Erbjud guidningen på flera språk
 • Bygg en app för autoguider
 • Lägg till information om vilka som läser in berättelserna
 • Lägg till information om askgravlunden och dess desiger
 • Koppla samman audioguider med turism och destinationsutveckling

Sammantaget tyckte vi att audioguider är bra verktyg för att upptäcka områden när man själv vill. Tänk så bra att kunna lära sig mer om områden i staden som Majorna, hamnen och varför inte historien med Götaplatsen och Liseberg.

Om vi får önska så skulle det vara häftigt med Augmented Reality, AR, i kombination med audioguiden. Då skulle vi kunna se hur området sett ut tidigare och kanske framtida planer. Samt att koppla ihop audioguider med olika spel på kartor, som turf, för att bygga in spel och motivation.

Östra kyrkogården GeekWalk 24 d
Östra kyrkogården är fin att promenera i även utan audioguiderna. Foto Maria Gustafsson

Ännu mer Karin Boye

Karin Boye på Twitter

Om du twittrar så kan du följa ett konto som heter Karin Boye så får du dikter i ditt flöde.

Bilder & Bloggat av deltagarna

Se bilder i Facebookgruppen GeekWalk aka #geekwalk.

Foto: Maria Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *